централна климатизация хитачи чилър vrfVRF

VRF (Variable Refrigerant Flow) или променлив поток на хладилният агент. Често наричан VRV (което е грешно), VRF системите са най-високия клас климатични системи, с едно голямо външно тяло (или няколко) и много на брой вътрешни тела.Хитачи е водещ производител и в този сегмент, притежавйки патентите на технологии за доста от ключовите възли, които използват почти всички други производители. Външните тела са конструирани с по няколко по-малки компресора, вместо един или два големи, с цел висока ефективност, енергоспестяване, надеждност и улесненана поддръжка. При работа софтуерът има заложен алгоритъм, който регулира натовареността и работните часова да бъдат разпределени по равно между всички компресори и така да се оптимизира ресурса им. Компресорите са инверторни, тип Scroll (патент на Хитачи). Разликата им от другия обикновен роторен или суинг, е че при механичните части триенето е значително редуцирано и на теория между движещите се елементи има търкаляне, а не триене, като това повишава ефективността и ресурса на компресора. Движението на компресирвания газ е спираловидно, което помага за по плавна работа и намалени вибрации, спрямо обикновенните компресори. Избегнати са и възможностите компресорите да работят в синхрон, който да създава резонанс, не рядко срещано явление при други системи.

vrf vrv централна климатизацияНай-новата серия модели на Hitachi VRF (VRV) SetFree са FSXNH (мощност до 36HP) и FSXN1E (мощност до 56HP). Системите са от модулен тип 3 тръбна централизирана климатизация. Тритръбната система позволява използването на регенеративен топлообмен, значително повишаване на ефективността и работа на вътрешните тела едновременно в различни режими, което е невъзможно при двутръбна такава. Термопомпените агрегати са проектирани да работят до 130% натоварване от проектната стойност, като с този сериозен запас от мощност, гарантират безпроблемна работа и при условия на екстремно натоварване. Максималният брой вътрешни тела е до 64 на система, като денивелацията между вътрешни и външни тела достига до 50 м, а общ тръбен път може да достига 1000 м.

Кратки технически параметри за външните тела на най-новите модели от серията централна климатизация SetFree VRF на HITACHI

VRF системите често се бъркат с Чилър системите, което за непрофесионалисти това е нормално, но са две коренно различни инсталации, като VRF системите са по-икономични и по-надеждни, т.е. по-висок клас

miniVRF-Utopia

Серията на HITACHI с компактни централизирани климатизатори се нарича Utopia. Тя е предназна за малкия сегмент търговски и битови помещения. Въпреки, че идеята му е да е бюджетен вариант на централна климатизация, по никакъв начин не отстъпва като качество и ефективност от големия "батко" SetFree. По-ниската цена идва от премахването на някои контролни елементи, които за по-малките мощности не са необходими, опростяване и на електрониката, което води до ограничения, като едно от тях е в броя вътрешни тела. В Utopia серията, максималният брой тела е 4 вътрешни на 1 външно. За разлика от това, ефективността и надеждноста са на същото високо ниво.

Външно тяло за скрит монтаж

скрит монтаж на външно тяло hitachi utopia
Някои сгради просто не позволяват монтаж на климатизация поради простата причина, че няма къде да се монтира външното тяло, най-често защото ще се развали облика на самата сграда. HITACHI предлага решение - външното тяло да се монтира вътре и модела се води RASC-5/10HVRNM1E, а на английски още се нарича "Utopia RASC Centrifugal". То е така съобразено, че да може да се монтира в скрити тавани, подземни помещения и изобщо навсякъде, където друг климатик не позволява монтаж на външно тяло. Скрит монтаж на външно тяло, се използва в сгради с високи изисквания към естетиката, паметници на културата и др. Предлаганите мощности са 5HP (16kW) и 10HP(26kW), гарантирана работа на отопление при -15 градуса външна температура. Всички вътрешни тела от VRF гамата са съвместими, както и дистанционните управления и системите за мониторинг, контрол и сграден мениджмънт.

Кратки технически параметри на Centrifugal

Чилър

Хитачи предлага и пълна гама от мощности на чилъри за домашни, комерсиални и производствени нужди. Продуктите за дома са уникални по своята технология и предлагат до 80 градуса на топлата вода "Yataki S 80", като професионално изградената инсталация може да предлага топла вода за битови нужди, за подово отопление, отопление и охлаждане с конвектори, отопление на басейни и много други приложения. Чилър е термопомпа или климатик, изграден само от един модул. В този модул се извършват процесите на изпарение и кондензация. В този модул има топлообменник, който загрява или охлажда водата в зависимост от нуждите, а тя от своя страна пренася топлината до помещениято посредством конвектори, радиатори или подово отопление. Стандартните чилъри, не могат да произведат повече от 50-55 градуса на топлоносителя, в случая водата, поради специфичните характеристики на хладилните агенти. Хитачи първа предлага термопомпа която произвежда температура от 80 градуса, което е уникално за сегмента. Технологията използва каскадна или двустъпална термопомпена система, и така се получава висока температура, с висок COP - коефициент показващ ефективността на термопомпите.